Jak nazywa się urządzenie wytwarzające kostki lodu?

Obecnie wiele nowoczesnych lodówek posiada urządzenie, które samo wytwarza lód. W zależności od potrzeb należy odmierzyć potrzebną ilość wody i odczekać, by potem cieszyć się napojami z lodem nie tylko w barze czy restauracji.

Gdzie korzysta się z kostkarek do lodu?

kostkarka do loduPrzemysł spożywczy się rozwija, dlatego powstaje wiele urządzeń, które ułatwiają pracę w gastronomii. Obecnie ważne jest, by klient nie czekał zbyt długo na swoje zamówienie. Dlatego wiele miejsc stosuje coraz to nowsze maszyny, które skracają czas. Ciekawym urządzeniem wykorzystywanym w barach, klubach i tego typu innych lokalach jest kostkarka do lodu. Tworzy ona w szybkim tempie taką ilość produktu, żeby wystarczyła na dłuższy czas. Dodatkowym atutem tej maszyny jest to, że robi więcej kostek niż tradycyjne opakowania na lód. Przydaje się w miejscach, gdzie zapotrzebowanie jest większe, np. w drinkach. Albowiem do jednego takiego koktajlu wykorzystuje się co najmniej kilka kostek, a podczas pracy w lokalu serwowane jest tyle drinków, że zwykłe pudełka nie nadążałyby z produkcją. Jednak kostkarka do lodu to również urządzenie wykorzystywane np. na weselach czy innych większych imprezach okolicznościowych. Barmani korzystają wówczas ze swojego przenośnego zestawu barmańskiego, natomiast sala powinna zapewnić sprzęt. Kostkarka jest też częścią nowszych modeli lodówek. Używanie plastikowych pudełek i wkładanie ich do zamrażarki na kilka godzin to strata czasu, przy już wbudowanych urządzeniach.

Aby ułatwić ludziom życie powstaje wiele maszyn i urządzeń, które wykonują manualną pracę za człowieka. Bezapelacyjnie takim przedmiotem jest kostkarka, która sama produkuje kostki lodu. Jest to maszyna, dzięki której nigdy nie zapomnimy zrobić zimnego dodatku do drinka przed imprezą.