Panierowane kostki rybne

Panierowana ryba, ziemniaki i surówka to obiad, który bardzo często gości na naszych stołach. Choć smak tego dania jest naprawdę wyjątkowy, bardzo wiele osób ma problem z jego przygotowaniem. Wszystko to za sprawą kłopotów ze smażeniem ryb, które niestety często przywierają do patelni. Podczas próby ich przewrócenia na drugą stronę rozpadają się, a danie wygląda nieapetycznie.

Jak prawidłowo usmażyć mintaja?

mrożona kostka z mintaja jak smażyćPlanując danie rybne, często wybieramy gotowe kostki rybne. Mają ładny kształt i są smaczne. Często przygotowuje się je z chudych ryb, np. z mintaja. Są więc delikatne w smaku. Niestety, często pojawia się problem z ich przyrządzeniem. Ryba przywiera do patelni i rozpada się podczas smażenia. Choć to może być zniechęcające, istnieje sposób na perfekcyjne przygotowanie dania. Należy jedynie trzymać się konkretnych wskazówek. Potrzebna nam będzie mrożona kostka z mintaja jak smażyć rybę, aby się nie rozwarstwiła?  Przede wszystkim trzeba ją dokładnie rozmrozić, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym tak, aby pozbyć się resztek wody. To najważniejszy etap. Wówczas porcję solimy, oprószamy pieprzem i otaczamy w panierce. Ważna jest kolejność- mąka, jajko, bułka tarta. Rybę smażymy na silnie rozgrzanym oleju i przewracamy na drugą stronę dopiero w momencie, gdy będzie mocno rumiana. W ten sposób zachowamy ją w całym kawałku. Gotowe kostki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Smażenie kostek rybnych często sprawia trudności. Problemem jednak jest nieodpowiednie przygotowanie ryby. Ta bowiem, zanim trafi na patelnię, musi zostać bardzo dokładnie osuszona. Wówczas nie tylko będzie ją łatwiej panierować, ale również zachowa kształt podczas smażenia. Ważna jest również odpowiednia temperatura oleju i niedotykanie ryby, dopóki panierka nie będzie rumiana.